Cupping (Kahve Tadımı) Nedir?

Cupping (Kahve Tadımı) Nedir?

Bu terim kısaca kahvenin tadına bakmak anlamına gelmektedir. Bir Roaster için çok önemli bir aktivite olup Scae (Specialty Coffee Association) tarafından yarışmalar düzenlenmektedir. (Bkz. Yarışmalar) Cupping bir sanat ya da bilim olarak görülebilir. Bir şey kesin, o da kahveyi satın almadan, kalitesini anlamak için çok önemli bir aşamadır. Cupping şarap tadımı yapmak gibi, kısaca yudumlayıp, tükürmekten ibaret diyebiliriz. Tabi ki cupping tecrübe ve bilgi ister. Her kahve alıcısı kahveyi satın almadan kesinlikle cupping yaptıktan sonra kahveyi alıp almayacağına karar verir.

Cupping kavrulma işleminden sonra yapılır. 100gram kahve, objektif bir şekilde bu aşamadan geçer. Marka ve benzeri gizli tutulur, ama her kahve numaralandırılır. Dişler fırçalanmadan, sabahları olmak şartı ile cupping yapılır. Cupping yapılan ortam kesinlikle karanlık olmamalı ki kahvenin rengi açıkça görülebilmeli. Kahvenin kokusunu ve tadını etkileyebilecek her türlü etkenler ortadan kaldırılır. Cupping sessiz ortamda gerçekleşir ve konuşulmaz. Bu sessiz ortam cupper'ın (cupping yapan kişi) kendisini konsantre olmasını sağlayıp kahvenin tüm özelliklerini ortaya çıkarması sağlanır. Cupping aşaması her fincan kahve için aynı şekilde ve iki farklı kişi tarafından uygulanmalıdır. Aynı oranda kahve, su derecesi, demleme sonrası tatma zamanı vb. ki her kahve adil bir şekilde bu aşamadan geçebilsin.