Kahve Nedir?
Yüzyıllardır Kahve toplumların bir parçası olmuştur ve günümüzde daha da önem kazanmıştır. Ama kahve nedir, nerden gelir, nasıl yetişir gibi önemli detayları, daha iyi bir fincan kahve için incelemekte ve bilmekte yarar var.
Kahve Ağacı Yetiştirme
Kahve ağacı aşırı emek isteyen bir bitkidir. Kahve ağacı hassas ve aşırı değişikliklere dayanıklı olmayan bir bitki. Ekimi ve bakımı oldukça emek ve zaman ister.
Kahvenin Tarihteki Serüveni
Kahvenin yolculuğu yüzyıllar öncesi başladı. Tam olarak bilinmemektedir. Etiyopya'dan Yemen'e yolculuğuna başlaması ile Arap adasından Avrupa'ya oradan Asya ve Asya'dan Amerika'ya kısaca dünyanın her yerinde ekonomik, politik ve sosyal hayata yön vermeye başladı.
Türk Kahvesinin 500 yıllık Tarihi-Anadolu’da İlk Toplu İş Sözlemesi
2013 yılının aralık ayı itibariyle Unesco'nun insanlığın somut olmayan kültüren mirası listesine kabul edilen 500 yıllık geleneksel içeceğimiz çok prestijli listeye giren giren ilk içeceğimiz oldu.
Osmanlı Sarayında Kahve Töreni - Fincan Seromisi
Davetli sayısı ne kadar fazla olursa olsun, misafirin bin ikram ve izzetle soygun odasına alınışı ve halayığın ferayenin ya da çarşafın çıkarılması, gül bahar sahan şekerlikte sunulan lokum ile ağızın tatlanması ve itibarına göre götürülüp münasip bir yere oturtulması ile kahve merasimi başlar.
Türk Kahvesi Tarihi
Bugün dünyanın dört bir yanında kahvenin farklı adları, çeşitleri, kültürleri var. Ancak Türk kahvesi, çekilmesi, pişirilmesi ve sunumuyla hepsinden farklı; uzun ve keyifli bir seremonidir.
Kahve Ağacı Türleri ve Arasındaki Farklar
Kahve ağacının 90'ın üzerinde cinsi bulunmaktadır. En bilinenleri; Coffee Arabica, Coffee Canephora, Coffee Excelsa, Coffee Liberica'dır. Ekonomik değeri olan türler; Arabica ve Robusta'dır. Coffee Robusta, Canephora'nın bir alt türüdür.
Kahve Meyvesinin Hasat Edilmesi ve Çeşitleri
Dikkatli bir şekilde hasat edilmesi kahvenin kalitesi için çok önemli. En iyi tadı olgunlaşmış meyveden alırız. Hasat ile başlayan süreç ileride kahveye vereceği kaliteyi ve aromayı belirlemesinde önemli bir rol alır.
Kahve Bileşenleri Kahve İşleme Hasat İşlemi
Kahvenin hasadı çoğunlukla yılda bir kez yapılmaktadır. Bir kahve meyvesinin olgunlaşması Arabica türünde 6-8 ay, Robusta türünde 9-11 ay kadar sürmektedir.
Cupping (Kahve Tadımı) Nedir?
Bu terim kısaca kahvenin tadına bakmak anlamına gelmektedir. Bir Roaster için çok önemli bir aktivite olup Scae (Specialty Coffee Association) tarafından yarışmalar düzenlenmektedir.